Alles over Rijssen en omgeving

Diekerhookse Molle

In het hart van de buurtschap Dijkerhoek, in de gemeente Rijssen-Holten, staat een korenmolen met de illustere naam ‘De Diekerhookse Molle “De Hegeman”‘. Maar de inwoners noemen haar slechts “de Molle.
Op 4 februari 1890 krijgt de weduwe van Hendrik Jan Klein Baltink vergunning om in Dijkerhoek, waar zij op Hegeman’s Erve woont, een windkorenmolen annex bakkerij te laten bouwen.
De bouw van de molen wordt opgedragen aan de Fa. F. ten Zijthoff & Zn. in Deventer, de bekendste molenmaker in Oost-Nederland uit die tijd die vele molens gebouwd heeft.

In 1890 zijn er prima molens voor afbraak te koop, vaak tegen een zeer zacht prijsje. Het is dan ook te begrijpen, dat voor de molen van Dijkerhoek deze weg ook bewandeld wordt. Volgens overlevering koopt Ten Zijthoff een Zuid-Hollandse poldermolen, die door hem als korenmolen herbouwd wordt. De gedemonteerde molen zou per schip over de IJssel naar Deventer vervoerd zijn en vervolgens met paard en wagen naar Dijkerhoek.
De molen is in de zomer en de herfstvakantie bijna de hele week geopend voor publiek. Slechts op zon- en maandag is ze (meestal) gesloten. In de winterperiode is ze vrijdagmiddag te bezichtigen en er kunnen produkten worden gekocht zoals meel en müesli.
Of een bakje koffie natuurlijk.

Het is de moeite waard om een rondleiding te genieten van de molenaar of een vrijwilliger. Voor slechts twee euro p.p. wordt U helemaal bijgepraat over het reilen en zeilen van een korenmolen.

De Diekerhookse Molle “De Hegeman”
Dijkerhoekseweg 22
7451 LV Dijkerhoek
dehegeman@dijkerhoek.nl
0548-361467 (tijdens openingstijden)
06-21693121

Facebooktwitter