Alles over Rijssen en omgeving

Foto’s omgeving

Holten

Holten is een dorp in de landstreek Salland en behoort sinds 2001 tot de gemeente Rijssen-Holten. Daarvoor was Holten een zelfstandige gemeente. Holten heeft bijna 9000 inwoners.

Sallandse Heuvelrug

Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug beslaat een groot gedeelte van de heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten in Overijssel.

Enter

Enter is een dorp aan de Regge in het westen van Twente, in de Nederlandse provincie Overijssel. Het dorp ligt in de gemeente Wierden, tussen Almelo, Goor, Bornerbroek en Rijssen en telt, inclusief buitengebied, 7075 inwoners.

Enter Landgoed De Elsgraven

Dit bungalowpark bevindt zich in Twente en is omgeven door hoogveen, stuwwallen, loofbossen en heidevelden. In de buurt ligt het plaatsje Enter,

Landal Twenhaarsveld Holten

Dit bosrijke en autovrije bungalowpark beschikt over vele faciliteiten, waaronder een overdekt zwembad, restaurant en uitgebreide speelmogelijkheden zowel bij het centrumgebouw als verspreid over het park. De bungalows vormen het ideale vertrekpunt voor diverse wandel-, fiets- of huifkartochten door Salland.

Kasteel Huis te Diepenheim

Kasteel Huis te Diepenheim is het oudste Kasteel van Diepenheim. Het huis werd in 1648 gebouwd door Berent Bentinck.

Sinds 1925 is het huis eigendom van Baron de Vos van Steenwijk en zijn familie. Het landgoed heeft een totale oppervlakte van 180 ha en is vrij toegankelijk voor wandelaars. Op de fraaie slotpoort zijn het wapen van de familie Bentinck en Ittersum met het jaartal 1685 verwerkt.

Borculo

Borculo is een stad in de gemeente Berkelland in de Achterhoek, provincie Gelderland. De rivier de Berkel loopt door het centrum van de stad. Het kasteel Borculo, waaraan de plaats zijn naam te danken heeft, was de zetel van de Heren van Borculo.

televisietoren markelo

Ongeveer vijf kilometer ten westen van het dorp staat een 156 meter hoge televisietoren. Een miniatuurversie van deze toren staat in Madurodam in Den Haag. In 2007 is de toren ingekort nadat het analoge televisiesignaal uit de lucht is gehaald.

 

toren van palthe

De Sprengenberg is een huis op de heuvel Sprengenberg bij Haarle, gemeente Hellendoorn, gebouwd in de jaren 1898-1910 in opdracht van A.A.A.W. van Wulfften Palthe. Het huis wordt in Salland vaak de Palthetoren genoemd. Omwonenden spreken meestal van de Villa. Het bijbehorende landgoed De Sprengenberg is een natuurgebied in beheer bij Natuurmonumenten en maakt deel uit van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. het is vrij te bezoeken. Het huis is niet open voor publiek.

Markelo

Markelo is sinds de jaren zeventig vooral in de zomermaanden een gewilde toeristenplaats. Er zijn verscheidene bezienswaardigheden en het glooiende landschap rondom het dorp leent zich prima voor een wandeling of een fietstocht. In het centrum van Markelo staat naast Markelo Tourist Info de museumboerderij Eungs Schöppe. In het centrum staat eveneens de in 1991 gerestaureerde korenmolen De Hoop uit 1836. Nabij Markelo liggen de kastelen Weldam en Wegdam.

De plaats telt tientallen rijksmonumenten, waaronder boerderijen, bijgebouwen, havezaten en grafvelden.

Centrum Wierden

Wierden is een gemeente en forenzendorp bij Almelo, Twente in de Nederlandse provincie Overijssel. Op 31 maart 2015 woonden er 23.855 mensen op een oppervlakte van 95,24 km². De gemeente Wierden maakt deel uit van de Regio Twente

De Regge

Verbaas je over nieuw aangelegde natuur en hoe snel een beek in wording nu al zoveel waardevolle natuur kan herbergen. Hier zie je echt de veerkracht van de natuur. Een bijzonder gebied. Zeker het bezoeken waard. De Doorbraak is een beek in aanleg van zo'n 13 kilometer lengte met een dal van gemiddeld 75 meter breed. De beek en het omliggende gebied moeten in de toekomst verdroging en wateroverlast tegengaan en vormt een ecologische verbindingszone tussen de Sallandse Heuvelrug en Noordoost Twente.

Goor en omgeving

Goor is gelegen in een omgeving met pittoreske dorpjes, landbouwgronden, bossen, kastelen en havezaten, zoals het voormalige klooster Huis Heeckeren en het kasteel Weldam. Rond Goor bevinden zich dan ook talrijke campings en recreatiegelegenheden; deze zijn echter voornamelijk in de voormalige gemeenten Diepenheim en Markelo gelegen.
Het belangrijkste jaarlijkse feest in Goor is het School- en Volksfeest,

Ommen

De gemeente Ommen is een bekend vakantieoord. De bossen en het Sallandse landschap zijn een rustplek voor veel vakantiegangers. Sinds 1913 werd er aan de rand van Ommen door de scouting (padvinderij) op Ada's Hoeve gekampeerd. Baron van Pallandt heeft in 1923 de Ada's Hoeve, met het omringende bosgebied langs de Vecht, aan de padvinderij geschonken.

Centrum Diepenheim

Diepenheim is een stadje in de gemeente Hof van Twente in de Nederlandse provincie Overijssel. Diepenheim is een centrum voor beeldende kunst en staat bekend om de kastelen/havezaten, zoals Warmelo, en in stijl aangelegde tuinen en parken.

kasteel warmelo diepenheim

kasteel warmelo diepenheim

In 1952 werd het gekocht door prins Bernhard. Het werd bewoond door zijn moeder prinses Armgard tot zij in 1971 overleed. Op 1 juli 1974 werd Warmelo verkocht aan Tibor Rosenbaum. Na diens faillissement later dat jaar kwam het in het bezit en gebruik van de familie Avenarius.

De molens van Overijssel

Op de site van de Stichting "De Overijsselse Molen". De “Overijsselse Molen” streeft naar het behoud van de molens in de provincie Overijssel. Overijssel en molens horen bij elkaar. Wie het landschap van Overijssel bekijkt, kan er niet omheen. Onze molens zijn een kostbaar en onvervangbaar bezit en niet uit onze omgeving weg te denken. Ze bepalen het silhouet van een stad, dorp of een streek. Molens zijn de ''bakens'' in het landschap.

Kasteel Vorden

Welkom op Kasteel VordenAfstand van Rijssen naar Vorden  37,9 Km Het kasteel is geopend voor bezichtiging (ook voor feesten, partijen, etc.) de zomermaanden (vanaf Hemelvaartsdag donderdag 14 mei  t/m 31 oktober) de vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 11.00u tot 17.00u en in de rest van het jaar op zaterdag en zondag. Hemelvaarstdag zijn we dus wel

kasteel de cloese lochem

Kasteel de Cloese staat ten oosten van de stad Lochem in de Nederlandse provincie Gelderland. Het kasteel werd in 1520 gebouwd door de Lochemse pastoor Sweder van Kervenheim. In de jaren 90 deed het dienst als politieschool. Anno 2012 is het kasteel nog in bezit van een voormalig directeur van projectontwikkelaar Van Wijnen. Laatstgenoemde heeft het kasteel verdeeld in delen en probeert deze te verkopen of te verhuren.

Centrum lochem

De gemeente Lochem ligt ten oosten van de rivier de IJssel en grenst in het noorden aan de provincie Overijssel. Grotere plaatsen in de buurt zijn de stad Deventer in noordwestelijke richting en de stad Zutphen in zuidwestelijke richting.

de witte wieven

de witte wieven.
In de buurt van Lochem, Zwiep en Barchem werd vroeger vaak de sage van de witte wieven van Zwiep verteld; een verhaal over de rijke boerendochter Johanna die verliefd is op een arme boerenzoon. Johanna's vader wil dat zijn dochter met een rijke boerenzoon trouwt en verzint voor de rivalen een opdracht waarbij ze de rust van de witte wieven moeten verstoren.

Huis Verwolde

Het huis werd in 1977 door Allard van der Borch van Verwolde aan de Stichting Geldersche Kasteelen verkocht. De voormalige eigenaar verhuisde datzelfde jaar naar het jagershuis op het landgoed. Tegenwoordig woont de jongste dochter Sophia Juliana barones van der Borch van Verwolde met haar echtgenoot Gijs van Heemstra en hun twee kinderen op het jachthuis. Zij was 12 jaar toen zij met haar ouders naar het jachthuis verhuisde en is sinds 2011? weer terug.

Delden

Delden is een stadje in de Nederlandse provincie Overijssel. Het ligt sinds 1 januari 2001 in de gemeente Hof van Twente. Daarvoor was Delden de hoofdplaats van de gemeente Stad Delden.

De border Delden

De Border, de traditionele kwekerij van vaste planten en tuinrozen is gevesting binnen de oude tuinmuur bij kasteel Twickel in Ambt Delden.

www.border.nl/

 

sluis bij Wiene

Ten westen van Delden en ten oosten van Goor loopt er een zijtak naar Almelo.De sluis van Delden heeft een verval van 6 meter

Watermolen Haaksbergen

De waterraderen van de korenmolen zijn 4,70 meter groot, 75 cm breed en hebben 24 houten schoepen. De korenmolen heeft twee maalkoppels en een maalstoel. Daarnaast is er een pletter (walsenstoel) aanwezig die ook via een spoorwiel en twee kamraderen wordt aangedreven door een waterrad. De overbrenging naar de pletter is 1 : 11. Verder staat er een wanmolen. In de korenmolen wordt haver, rogge en tarwe geplet en gemalen.

Haaksbergen

Haaksbergen is een gemeente en dorp in het zuiden van Twente, in de Nederlandse provincie Overijssel. Het dorp telt 17.930 inwoners op 1 januari 2010. De gemeente telt 24.314 inwoners en ligt dicht bij Hengelo - 11 km en Enschede - 12 km en Rijssen is de afstand 26,6 km

Kasteel Twickel

Kasteel Twickel is een van de mooiste kastelen van Nederland. Dat geldt niet alleen voor de buitenkant maar zeker ook voor het interieur. Schilderijen, meubels, porselein en boekencollectie zijn van de allerhoogste kwaliteit.

Kasteel Ruurlo

Huis Ruurlo is een kasteel en landgoed in de gemeente Berkelland, zuidelijk gelegen van het dorp Ruurlo

camping de Hoch in Markelo

In het verleden had je camping de Hoch in Markelo, in het fraaie
natuurgebied de Borkeld. Deze camping is opgeheven en weer aan de
natuur teruggegeven, het was in die tijd een natuurcamping en
dateerde nog uit de AJC tijd (Arbeiders Jeugd Centrale). De hele
organisatie werd door vrijwilligers gerund.

« van 3 »
Facebooktwitter