Alles over Rijssen en omgeving

Foto’s molens

Pelmolen ter Horst Rijssen

De molen werd in 1752 gebouwd, waarschijnlijk met behulp van een achtkant van een elders afgebroken molen. Tot 1913 bleef de molen op windkracht in bedrijf. Tientallen jaren heeft de molen er als ruïne bijgestaan. Pas in 1973 werd begonnen met een omvangrijke restauratie die tot 1975 duurde. Nu is de molen eigendom van de 'Stichting Pelmolen Ter Horst'.

voor meer informatie kijk op http://www.depelmolen.nl/ 

De molens van Overijssel

Op de site van de Stichting "De Overijsselse Molen". De “Overijsselse Molen” streeft naar het behoud van de molens in de provincie Overijssel. Overijssel en molens horen bij elkaar. Wie het landschap van Overijssel bekijkt, kan er niet omheen. Onze molens zijn een kostbaar en onvervangbaar bezit en niet uit onze omgeving weg te denken. Ze bepalen het silhouet van een stad, dorp of een streek. Molens zijn de ''bakens'' in het landschap.

Wissink's Möl

Deze in 1802 gebouwde molen maalde tot 1921 te Usselo voor boeren in de omgeving.

In 1921 kocht de heer J.B. van Heek de toen buiten gebruik geraakte molen en liet hem overbrengen naar het natuurgebied het Buurserzand onder Haaksbergen, als onderdeel van een op te richten openluchtmuseum.

Het openluchtmuseum kwam er echter nooit en voor de molen betekende dat slecht nieuws: hij stond geheel alleen op een eenzame plek en werd zo een makkelijk mikpunt van vandalisme. Hierdoor raakte de molen in de jaren '50 in zo'n slechte staat dat de eigenaar, de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten, serieus overwoog de molen te slopen.

http://wissinksmolen.nl/

Besthmenermolen

De Besthmenermolen is een voormalige korenmolen in de buurtschap Besthmen bij Ommen in de provincie Overijssel.

De molen werd in 1862 gebouwd. Rond 1950 kwam de molen buiten gebruik waarna een periode van ernstig verval volgde. Een zeer omvangrijke restauratie maakte in 1995 de molen weer draaivaardig. Hiertoe moest de geheel ingegroeid molen eerst van de bosschages direct om de molen heen worden ontdaan. Er bestaan vergevorderde plannen om de molen weer maalvaardig te maken. De molen en de nieuw gebouwde bijgebouwen zijn tevens het onderkomen van het Natuurinformatiecentrum Ommen.

www.molendatabase.nl

De Molen in Herike-Elsen

Op 11 juli 1841 werd de vergunning voor de bouw van de molen verstrekt aan de hoofdonderwijzer A.H. Boskamp uit Elsen en de landbouwers E. Hartgerink en J. Sprokkereef.
Het werd een ronde stenen molen van een wel zeer merkwaardig model, enig in zijn soort. Hij werd tot plus minus twee meter boven de stelling vrijwel cilindrisch opgemetseld, en daar boven getailleerd. Hij doet denken aan de nog bestaande Piepermolen in Rekken (1796) en de verdwenen Bolxkermolen in Hengevelde (1820), maar die waren beide van een ander type: beltmolens. Ook de romp van De Nieuwe Molen in Zelhem, een grondzeiler, kan tot deze familie worden gerekend.

De Hoop Markelo

De Hoop (ook wel Molen van Buursink genoemd) is een korenmolen in Markelo in de Nederlandse provincie Overijssel.

De molen werd in 1839 gebouwd. Tot 1924 bleef de molen op windkracht in bedrijf, daarna werd er met een elektromotor verder gemalen. De molen is thans eigendom van de Stichting Vrienden van de Molen van Buursink die de molen, waarvan alleen de romp behouden was gebleven, in 1991 geheel liet restaureren. Sindsdien wordt de molen zeer regelmatig door een vrijwillige molenaar in bedrijf gesteld.

www.molenvanbuursink.nl

diekerhookse molle

In het hart van de buurtschap Dijkerhoek, in de gemeente Rijssen-Holten, staat een korenmolen met de illustere naam 'De Diekerhookse Mölle "De Hegeman"'. Maar de inwoners noemen haar slechts "de mölle".

De Zwiepse Molen

De Zwiepse Molen is een korenmolen aan de Zwiepseweg in Zwiep (gemeente Lochem) in de Nederlandse provincie Gelderland.
De molen is in 1851 gebouwd nabij de Diepe Put op de Zwiepse Berg bij Barchem. De molen is vanwege een slechte windvang diverse malen verplaatst, de laatste keer in 1880. Sinds 1992 wordt de molen beheerd door de Stichting Behoud Zwiepse Molen

Korenmolen De Hoop Almelo

De Hoop is een korenmolen in Almelo in de Nederlandse provincie Overijssel.

De oorspronkelijke molen werd in 1870 gebouwd met gebruikmaking van een gesloopte molen uit 1797 en werd na brand in 1910 herbouwd. Bij de herbouw werden wederom onderdelen van een afgebroken molen gebruikt. Tot 1951 bleef de molen op windkracht in bedrijf

De Konijnenbelt

De Konijnenbelt aan de Zwolseweg in het Overijsselse Ommen is een achtkantige windmolen. Deze korenmolen, genoemd naar de voormalig eigenaar Hendrik Konijnenbelt, is in 1806 gebouwd als oliemolen en pelmolen. Het is een stellingmolen die hoofdzakelijk uit hout is opgetrokken. Bij gebrek aan opvolgers is de molen in 1914 door de familie Konijnenbelt verkocht

Aner Molen Hardenberg

In 1978 kocht de gemeente Gramsbergen de enig overgebleven molen in deze gemeente om deze te behouden en te laten restaureren.
Restauratie vond in 1981 plaats en de molen werd kort daarna in eigendom overgedragen aan de Stichting De Aner Molen. Tevens verzorgt deze stichting de exploitatie en het beheer van de molen.

Leemansmolen Vriezenveen

Leemansmolen: korenmolen met karakter
Aan de Hammerweg in Vriezenveen, schuin achter het NS station, staat de Leemansmolen. In 1862 liet de in Vriezenveen geboren Hendrik Leemans deze achtkante pel- en korenmolen bouwen.

Bolwerksmolen te Deventer

De Bolwerksmolen is een zaagmolen in Deventer op de westelijke oever van de IJssel, vlak bij de Wilhelminabrug.

Agneta molen Ruurlo

Agneta is een in 1851 gebouwde pel-, olie- en korenmolen. In 1914 is de molen omgebouwd naar een houtzaag- en korenmolen. De molen is gelegen aan de Borculoseweg 36 in Ruurlo.

Borgelinkmolen Lattrop-Tilligte

De molen is in 1992 door de laatste particuliere eigenaar, ook een Herman Borgelink, voor een symbolisch bedrag aan de Molenstichting Lattrop–Tilligte verkocht, waarbij tevens de naam van de molen werd gewijzigd in "Borgelinkmolen".

Havekes Molle Twello

Havekes Molle is een in 1898 gebouwde windmolen aan het Havekespad
in Twello in de Nederlandse gemeente Voorst. De molen vervangt een
eerdere bouwvallig geworden standerdmolen uit de 14e eeuw

De Mallumsche Molen Eibergen

De Mallumsche Molen is een onderslag watermolen aan de Berkel in de buurtschap Mallem in de Nederlandse gemeente Berkelland, op loopafstand van het dorp Eibergen.

Watermolen Singraven

Singraven is een landgoed nabij Denekamp in de gemeente Dinkelland.
Tot het landgoed behoren behalve de havezate ook de watermolen van
Singraven (1448) aan de Dinkel, een koetshuis (1868) en een aantal
pachtboerderijen.

De Hollandsche Molen Neede

Net buiten Neede in de buurtschap Lochuizen staat De Hollandsche Molen. De molen zoals die er nu staat, is in gebruik genomen in januari 1927,

De Lindesche molen

De Lindesche molen ook wel Ons Belang genoemd is een achtkantige beltmolen gesitueerd aan de Lindese weg in de buurtschap Linde

Westerveldmolen Tilligte

De Westerveld Molen is een korenmolen. De molen werd in 1864 gebouwd. In de jaren dertig van de twintigste eeuw werd de molen onttakeld waarna alleen het onderste stuk van de romp overbleef.

Korenmolen De Leeuw

De Leeuw is een korenmolen in de buurtschap Oude Molen, net ten noorden van Bathmen in Lettele de Nederlandse provincie Overijssel.

 

Facebooktwitter