Alles over Rijssen en omgeving

Wandelgebied Fortmond

Fortmond is een buurtschap in de gemeente Olst-Wijhe in Overijssel, Nederland. Het ligt te midden van natuurontwikkelingsgebied Duursche Waarden in een bocht van de IJssel tussen Deventer en Zwolle. Bij een erg hoge waterstand van de rivier is Fortmond, dat buiten de winterdijk in de uiterwaard ligt, over de weg onbereikbaar. De gemeente zorgt in zo’n geval voor een bootverbinding.

Het gebied van Fortmond met zijn door moerasachtige uiterwaarden omgeven rivierduinen bleef lang onbewoond. Dit veranderde toen men er rond 1775 een ‘tichelwerk’ oprichtte. Daardoor ontstond de buurtschap met zo’n twintig eenvoudige huisjes voor de arbeiders.
Fortmond is vooral bekend vanwege de Steenfabriek Fortmond die er van 1889 tot 1976 gevestigd was. Deze fabriek werd van klei voorzien met een smalspoorlijntje vanuit de Duursche Waarden. Een tweede lijntje liep naar de Roetwaarden in het zuiden. De steenovens en de gerestaureerde schoorsteen zijn nu rijksmonument. Een tweede steenfabriek te Fortmond was ‘Het Haasje’, gevestigd op het terrein waarop nu de gelijknamige camping ligt.

« van 2 »
Facebooktwitter

Geef een antwoord