Alles over Rijssen en omgeving

Leemansmolen Vriezenveen

Leemansmolen: korenmolen met karakter
Aan de Hammerweg in Vriezenveen, schuin achter het NS station, staat de Leemansmolen. In 1862 liet de in Vriezenveen geboren Hendrik Leemans deze achtkante pel- en korenmolen bouwen.

Bewonder en verwonder

Kom binnen in de molen en beklim de eerste trap naar de 3 meter hoge stelling (het ‘balkon’ rondom de molen). Bewonder het fraaie uitzicht en verwonder je over de enorme wieken, het kruirad en de ‘staart’ van de molen.

Molengeluiden en -geuren

Je hoort en ruikt de molen. De draaiende wieken suizen in de wind. Als er gemalen wordt, hoor je het ‘zingen’ van de langs elkaar wrijvende molenstenen. Je ruikt het vers gemalen gerstemeel.

Bezoekers van harte welkom

Elke zaterdagmorgen zijn de vrijwillige molenaars in de molen aanwezig. En zodra er genoeg wind is, draaien de wieken. De molenaars laten je graag de molen zien en vertellen je hoe de molen werkt. Zij weten ook (bijna) alles van de geschiedenis van deze korenmolen.

De molen is in 1862 gebouwd in opdracht van Hendrik Leemans. De molen was vroeger ook als pelmolen ingericht. Al voor de Tweede Wereldoorlog werd overgeschakeld op een motor die de stenen aandreef. In de Tweede Wereldoorlog echter werd weer gebruik van windkracht gemaakt. In 1962 werd de molen geheel gerestaureerd. In 1988 kwam de molen als gevolg van mankementen stil te staan. Na restauratie in 1997 wordt de molen weer elke zaterdagmorgen door vrijwillige molenaars in bedrijf gehouden.

De molen is in 1995 overgegaan in de ‘Stichting Leemansmolen Vriezenveen’. Op 8 september 2012 wordt de molen vanwege het 150-jarig bestaan geopend door wethouder Johan Oordt en voorzitter Pieter van der Vinne van de stichting Overijsselse Molens[1].

De molen is thans ingericht met twee koppels maalstenen. De roeden van de molen zijn 21,60 meter lang. De binnenroede is voorzien van het Systeem van Bussel met zeilen. De buitenroede heeft Oud-Hollands systeem eveneens met zeilen.

Facebooktwitter

Geef een reactie