Alles over Rijssen en omgeving

Agneta molen Ruurlo

 

Agneta is een in 1851 gebouwde pel-, olie- en korenmolen. In 1914 is de molen omgebouwd naar een houtzaag- en korenmolen. De molen is gelegen aan de Borculoseweg 36 in Ruurlo.

De molen heeft één zaagraam en één koppel maalstenen dat bestaat uit 16er kunststenen van 140 cm doorsnede. Het houten zaagraam is in 1950 vervangen door een ijzeren. De krukas van het zaagraam kan naar believen aangedreven worden door de wind of elektrisch. De overbrenging gebeurt via een band, die over een poelie loopt. De poelie kan door de wind aangedreven worden via een spil, die weer aangedreven wordt door het spoorwiel. Tegenwoordig wordt echter vooral elektrisch gezaagd. Ook is er een generator van eigen fabricaat geplaatst voor het opwekken van elektriciteit, die rechtstreeks wordt aangedreven door het spoorwiel.

Het is een ronde, stenen molen van het type stellingmolen met een houtgedekte kap. De kap heeft twee steunders (burgemeesters). De lange spruit ligt achter het bovenwiel.

De vlucht van de molen is 23 meter. Het gevlucht bestaat uit ijzeren, gelaste roeden, die in 1982 gemaakt zijn door Groot Wesseldijk. De binnenroe met roenummer 6 heeft Ten Have-kleppen met Busselneuzen en de buitenroe met roenummer 7 Oud-Hollands hekwerk met Fauëlfokken.

http://www.vriendenvanagneta.nl/

http://www.vaags.nl/houtzagerij_houtzagerij.asp

Facebooktwitter